11 typisch Italiaanse gerechten (waar ze in Italië nog nooit van gehoord hebben) - Dit is Italië (2024)

Lekker, iets Italiaans, daar heb je zin in! Tenminste, je gaat er vanuit dat het ’typisch Italiaans’ is, want dat heb je zo van huis uit meegekregen. Maar net zoals het niet al goud is wat blinkt, is ook niet alles zo Italiaans als je denkt.

Sterker nog, jouw vertrouwde lievelingsgerecht kan in Italië heel anders zijn dan je gewend bent. Of zelfs voor een verbaasde blik van de bediening zorgen, omdat ze er nog nooit van gehoord hebben.

Daarom een overzicht van die typische Italiaanse gerechten of lekkernijendie ons aan ‘echt Italiaans eten’ doen denken, maar eenmaal in Italië voor verrassingen kunnen zorgen.

Inhoudsopgave

  • 1. Pizza Hawaï
  • 2. Pizza pepperoni
  • 3. Spaghetti alla bolognese
  • 4. Spaghetti met balletjes gehakt
  • 5. Spaghetti alla carbonara
  • 6. Knoflookbrood
  • 7. Italiaanse sladressing
  • 8. Macaroni met ham en kaas
  • 9. Pasta met ketchup
  • 10. Italiaanse kruiden
  • 11. Italiaanse bollen
  • Meer ‘Italiaanse gerechten’?

1. Pizza Hawaï

Het is een klassieker die op bijna geen enkel pizzamenu ontbreekt: de pizza met stukjes ham en blokjes ananas. Toch? Eh, nee. Want hoe populair de pizza buiten Italië ook mag zijn, zo moeilijk is hij te vinden in het land van de pizza zelf. Waarom deze pizza niet en de pizza met frietjes en knakworst wel voet aan de grond heeft gekregen bij de anders zo conservatieve pizzabakkers? Daar kunnen we alleen maar naar gissen.

11 typisch Italiaanse gerechten (waar ze in Italië nog nooit van gehoord hebben) - Dit is Italië (1)

2. Pizza pepperoni

‘Waarom is er geen pittige salami te vinden op mijn pizza pepperoni, maar krijg ik deze vegetarische pizza zonder vlees? Salami is toch heel Italiaans?’ Klopt, maar je pizza met hete salami heet ‘pizza alla diavola’ of ‘pizza con salame piccante’. Pizza ai peperoni (let op: slechts 1 ‘p’) is een pizza met gegrilde paprika’s erop. Ook heel erg lekker, maar een teleurstelling als je je net zo verheugde op pikante salami.

3. Spaghetti alla bolognese

De Italiaanse serveerster zal je waarschijnlijk niet begrijpen als je om spaghetti alla bolognese vraagt. Het gerecht zoals wij het kennen, is waarschijnlijk een buitenlandse variant op het bolognese tagliatelle al ragù. Alleen zijn de tagliatelle vervangen door spaghetti. En is de ragù, de vleessaus, anders dan je gewend bent omdat het gekookt wordt op de Italiaanse manier. En zonder allerlei Italiaanse kruiden of chilipoeder. Als je het zo bekijkt is eigenlijk alleen de pasta en de naam van het gerecht typischItaliaans.

4. Spaghetti met balletjes gehakt

Als je je erop verheugd hebt om met je Italiaanse lover spaghetti met balletjes te eten, zoals Lady en de Vagebond ooit deden, dan ga je van een koude kermis terugkomen. Pasta eet je namelijk niet met balletjes. Je kookt de gehaktballetjes hoogstens mee in de saus, want natuurlijk kennen ze in Italië heus wel polpette. Maar je eet ze niet tegelijk met de pasta en saus. Nooit.

11 typisch Italiaanse gerechten (waar ze in Italië nog nooit van gehoord hebben) - Dit is Italië (4)

5. Spaghetti alla carbonara

Oké. Spaghetti alla bolognese en spaghetti met balletjes gehakt, daar kunnen de Italianen nog wel om glimlachen. Maar de manier waarop spaghetti alla carbonara buiten de landsgrenzen wordt klaargemaakt is voor velen als vloeken in de kerk. Mascarpone? Crème fraiche? Room? Een gebakken ei om het geheel af te maken? Hoe verzinnen ze het! Carbonara maak je met spek en losgeklopte eieren waar je wat geraspte parmezaanse of schapenkaas doorheen roert. Meer niet!

🍳Recepttip: we hebben ook een écht Italiaans recept pasta carbonara voor je.

6. Knoflookbrood

Bij knoflookbrood denk je meteen aan Italië. Maar het is voor veel Italianen een mysterie waarom het knoflookbrood zoals we dat in Nederland kennen als Italiaans beschouwd wordt. Het stokbrood dat ervoor gebruikt wordt is van Franse origine. En als je al knoflook op brood gebruikt, dan wrijf je een teentje knoflook over een Toscaanse bruschetta. Je verstopt de knoflook niet in het deeg. En je mengt ook geen geplette knoflook door de boter.

7. Italiaanse sladressing

In Italië gebruiken ze olie, azijn en eventueel wat citroensap om sla aan te maken. Dat is alles. De dressing die je altijd graag gebruikt om je salade dat Italiaanse tintje te geven zul je dus niet gauw in de Italiaanse supermarkten tegenkomen.

11 typisch Italiaanse gerechten (waar ze in Italië nog nooit van gehoord hebben) - Dit is Italië (7)

8. Macaroni met ham en kaas

Macaroni met ham en kaas, eventueel zelfs uit de oven, kan het Italiaanser? O ja, dat kan al gauw. De elleboogjes die wij macaroni noemen kennen ze in Italië namelijk niet. Wel maccheroni, maar die lijken in de verste verte niet op de Hollandse macaroni. En ze worden niet gegeten met ham en kaas, maar met ragù (zie de uitleg bij spaghetti alla Bolognese).

9. Pasta met ketchup

Scandalous fact: pasta with ketchup is a popular dish in France. pic.twitter.com/EysaA1HUpG

— Matt Aimonetti (@mattetti) 27 augustus 2017

Dit is pure horror. Pasta, oké, da’s Italiaans, maar wel alleen als het op de juiste manier gekookt is in zout water. Ketchup heeft de kleur van tomatensaus en misschien komt er zelfs een tomaat aan te pas bij het maken ervan. Maar dat is dan ook het enige wat je misschien een beetje aan Italiaans eten zou kunnen doen denken. Laten we het er verder maar niet over hebben.

10. Italiaanse kruiden

Het blijft als zoeken naar een speld in een hooiberg: je speurtocht in de Italiaanse supermarkt naar een zakje of pakje Italiaanse kruiden voor je lekker Italiaans gekruid gehakt. Italianen gebruiken over het algemeen namelijk geen mix van fijngemalen spaanse pepertjes, tijm, rozemarijn, oregano, basilicum, peterselie, knoflook, marjoraan, salie en wat al niet meer gemengd wordt om in Nederland sauzen, soepen en vlees op zijn Italiaans te kruiden. Bij je gehaktmengsel doe je peterselie, bij de aardappeltjes in de oven een takje rozemarijn en in de tomatensaus basilicum. Kan het gemakkelijker?

11. Italiaanse bollen

Italiaanse bollen zijn een fenomeen dat in Italië geheel onbekend is. En dat is best bijzonder, want elke Italiaanse streek heeft zijn eigen broden en broodjes in allerlei vormen en maten. Toch is de kans om te slagen erg klein als je op zoek gaat naar dit uit de kluiten gewassen bolletje. Je zult dus tot thuis moeten wachten om weer zo’n lekkergevulde Italiaanse bol te eten.

11 typisch Italiaanse gerechten (waar ze in Italië nog nooit van gehoord hebben) - Dit is Italië (10)

Meer ‘Italiaanse gerechten’?

Er ontbreken vast nog ’typisch Italiaanse gerechten’ aan deze lijst. Laat mein een reactie weten welk gerecht niet zo Italiaans was als je dacht en hoe je daar achterkwam!

11 typisch Italiaanse gerechten (waar ze in Italië nog nooit van gehoord hebben) - Dit is Italië (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 6464

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.