Knolselderij recepten en alles over knolselderij | Miljuschka (2024)

De knolselderij wordt alsmaar populairder, en tóch verdient -ie nog wel wat meer spotlight. Tijd voor verandering! In dit artikel vertel ik je alles over de knolselderij.

Het is de inhoud die telt

De knolselderij is de knol van de selderijplant. Deze groeit net boven de grond en is ongeveer 10 centimeter groot. Je bent deze vast wel eens tegen gekomen in een moestuin, bij de groenteboer of in de supermarkt. Daar liggen ze vaak vooraan op de groenteafdeling. Ze zijn niet moeders mooiste, maar de smaak is echt heerlijk!

Deze najaarsknol, die je vaak vanaf augustus tot maart kunt kopen, heeft een milde smaak met een hint van anijs. Ook is deze net wat frisser dan een koolraap, waar hij nogal eens mee verward wordt. Als je de knolselderij koopt, voel dan even goed. Kies altijd voor een harde knol. Zacht betekent namelijk dat de knol al wat ouder en verdroogd is.

Knolselderij schillen: zo doe je dat

De knolselderij is best een gevaarte, dus ik snap dat je niet meteen weet wat ermee te doen. De schil kan je er het beste afhalen, die is namelijk niet eetbaar. Om de knolselderij te schillen, kunt je het beste de boven- en onderkant er vanaf snijden met een scherp koksmes.

Vervolgens schil je de buitenste laag met een mes, zonder daarbij te veel van de binnenkant verloren te laten gaan. In de video hieronder wordt precies uitgelegd hoe je dit het beste kunt doen. Je kunt de knol natuurlijk ook net als een aardappel schillen, maar dit neemt veel meer tijd in beslag.

Knolselderij: een ruwe diamant

Wist je dat er heel veel mogelijk is met een knolselderij? Je kunt hem bakken, grillen, koken, stoven en zelfs garen in de oven. Hij is dan ook de perfecte basis voor soep en puree, maar ook in veel andere gerechten te gebruiken. Denk maar eens aan salades, ovenschotels en geroosterd op de bakplaat.

Tegenwoordig zie je ook veel chefs creatief worden met knolselderij. Zo is de karma kebab, een award winning vegan street food. In dit gerecht is de vleeskebab vervangen door knolselderij. Je ziet de knol ook steeds vaker in supermarkten als vleesvervanger. De knolselderij wordt in kleine dunne plakjes gesneden en gekruid. Ben je vegetariër of heb je een dag geen zin in vlees? Dan is dit echt een aanrader!

De knolselderij ziet er ruw en groot uit, maar je kunt er ontzettend mooie en verfijnde gerechten mee maken. Topchef Joris Bijdendijk maakt er bijvoorbeeld prachtige creaties mee. In zijn restaurant RIJKS brengt hij een ode aan de knol als volwaardige vleesvervanger: hij nagelt de knolselderij aan het spit en maakt tevens van knolselderij in zoutkorst. Kortom: je moet er even doorheen kijken, maar deze groente is een echte ruwe diamant.

Miljuschka’s favoriete recepten met knolselderij

1 – Romige preisoep met makreel en knolselderij

De gemiddelde Nederlander eet helaas véél te weinig vis. Ik probeer daar op allerlei manieren verandering in te brengen in ons gezin. Eén van mijn favoriete vissoorten is makreel.In deze preisoep met makreel gebruik ik makreelfilets die ik zelf nog even uit elkaar pluk, en als kers op de taart is deze soep gemaakt van knolselderij.

Hier vind je het recept voor de romige preisoep met makreel en knolselderij.

2 – Aardappel-knolselderijpuree met gegratineerde kaas

Wat maakt (of breekt) nou een echt lekkere puree? Daar zijn de meningen over verdeeld. Ik hou van een romige puree maar wil ook niet een heel pakje boter erdoor doen, zoals in sommige Franse recepten. Ook lekker trouwens maar dat heeft dit recept niet nodig.De knolselderij zorgt al voor extra smaak en ik doe er vervolgens ongeveer 50 gram boter door. Geloof mij, het wordt een heerlijk romige puree met als verrassing de knolselderij met een krokant laagje van geraspte kaas.

Hier vind je het recept voor de aardappel-knolselderijpuree met gegratineerde kaas.

3 – Geroosterde knolselderij met worst en venkel

De herfst komt er weer langzaam aan en er vallen steeds meer blaadjes van de bomen. Hoog tijd voor een heerlijke herfstkost.

Hoe dieper we de herfst induiken en hoe meer blaadjes er van de bomen vallen, des te meer ik zin krijg ik heerlijke stevige herfstkost.Ik combineerde knolselderij, venkel en worst voor een heerlijke schotel passend bij de tijd van het jaar. Een heerlijke combinatie, al zeg ik het zelf.

Hier vind je het recept voor de geroosterde knolselderij met worst en venkel.

Meer, meer, meer

Krijg je net als ik geen genoeg meer van knolselderij? Kijk dan eens naar onderstaande YouTube video van Jules Cooking waarin hij een celeriac Wellington, een veganistische variant op het bekende vleesgerecht beef Wellington.

Beef wellington is een echte kerstklassieker. In een krokante jas van bladerdeeg ligt een heerlijk stuk vlees. Maar wie zegt dat dit alleen tijdens de kerstdagen gegeten kan worden en dat je het louter met vlees kan maken?

Jep, dat is precies wat Jules Cooking ook dacht. In de video legt hij uit hoe je de knolselderij in een zoutkorst bakt, hoe je de vulling van sla en champignon duxelles bereidt en hoe je zelf het bladerdeeg maakt. Een heerlijke veganistisch recept waarin de ruwe diamant, genaamd knolselderij, de hoofdrol speelt.

Knolselderij recepten en alles over knolselderij | Miljuschka (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 5763

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.