Entrecote met rode wijnsaus, wortelcreme en aardappelchips - Thomas Culinair (2024)

Entrecote met rode wijnsaus, wortelcreme en aardappelchips - Thomas Culinair (1)Het is weer zondag, dus weer lekker de tijd om in de keuken aan de slag te gaan. Vandaag heb ik wat kleurige componenten uitgezocht voor bij een entrecote en het eindresultaat was geslaagd, dat is altijd even afwachten natuurlijk! Voor dit gerecht ben ik weer geïnspireerd door het boek “ontdek het geheim van de chef” van Bart Berkel.Ik heb gekozen voor een entrecote met rode wijnsaus, wortelcreme en Parijse aardappelchips.

Vanmiddagheb ik de al mise en place gemaakt,zoals dat zo mooi heet. Dat wil zeggen de nodige voorbereidingen gedaan 🙂 Zo heb ik de aardappels al geschild, uitgestoken en laten drogen, de zoetzure wortelen gemaakt, sjalotjes gesneden en dehazelnoten geroosterd. Zo hoefde ik wat minder tegelijk te doen om alles af te maken en dat geeft toch wat meer overzicht. Daarnaast heb ik de hoeveelheden wijn, bouillon, boter en bloem ook klaar gezet, voordat ik begon met koken. Onderstaand recept is voor 2 personen.

Componenten

  • Entrecote met rode wijnsaus
  • Wortelcreme en zoetzure wortelreepjes
  • Parijse aardappelchips uit de oven
  • Geroosterde hazelnoot ter garnering
  • Bleekselderijblaadjes ter garnering (of iets anders “groens” zoals peterselie of jonge spinazieblaadjes)

Ingrediënten gebakken entrecote met rode wijnsaus

  • 2 Entrecotes (laat een half uur van te voren op kamertemperatuur komen)
  • 3 dlrode wijn
  • 3 dl runderbouillon
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 laurierblaadje
  • 25 gram Boter
  • 2 elBloem
  • Peper en zout

Ingrediënten zoetzure wortel

  • 1 a 2 bospeentjes, geschild en indunne lintengeschaafd
  • 50 ml azijn
  • 50 ml water
  • 1 eetlepelsuiker
  • zout en peper

Ingrediënten wortelcreme

  • 5 geschildebospeentjes
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 20 gram boter
  • sap van 1 sinaasappel
  • 1 laurierblaadje
  • zout en peper

Ingrediënten Parijse aardappelchips

  • 2 a 3kleine aardappelen
  • peper en zout
  • olijfolie

Voorbereidingen

De zoetzure wortel kun je al goed van te voren maken. Zet daarvoor allereerst een steelpannetje op het vuur en voeg alle ingrediënten toe. Haal de pan van het vuur als de suiker is opgelost. Voeg dan de wortellinten toe. en zet het geheel apart.

Verwarm de oven voor op 185 graden en leg de hazelnoten op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en plet ze daarna grof in een vijzel of met behulp van een koekenpan.

Schil de aardappel en snijd ze in dunne schijfjes of gebruik een kookring voor mooie ronde schijfjes. Kook de aardappelschijfjes zo’n 3 minuten in kokend water met zout. Laat ze na het koken goed uitlekken op keukenpapier. Het is belangrijk dat ze zo droog mogelijk worden!

Rasp de wortelen en snijd ze in stukken. Bewaar enkele topjes met een stukje groenvoor de garnering. Leg ze in de zoetzure wortel vloeistof.

Bereidingswijze wortelcreme

Om het gerecht af te maken beginnen we met de wortelcrème. Snipper een sjalotje en bak deze vervolgens aan met wat boter of olijfolie. Schilde wortelen en snijd ze in stukken. Bewaar enkele topjes van de wortelen voor de garnering en leg ze in het zoetzuur van wortel. Voeg de wortelen, het laurierblaadje, sinaasappelsap en wat zout toe. Vul de pan dan met water, tot alles net onder staat. Kook de wortelen gaar in ongeveer 15 minuten.

Giet de wortelen af, maar bewaar het kookvocht. Pureer de wortelen met een staafmixer tot een mooie gladde puree. Mocht het wat te dik zijn, dan kun je wat kookvocht gebruiken om de wortelcreme iets vloeibaarder te maken. Voeg dan een klontje boter toe, roer het door en voeg als laatste naar smaak peper en zout toe.

Entrecote met rode wijnsaus, wortelcreme en aardappelchips - Thomas Culinair (2)

Bereiden Parijse aardappelchips uit de oven

Dan is het tijd voor de Parijse aardappelchips uit de oven, omdat deze wel wattijdnodig hebben. Laat de oven voorverwarmen op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de schijfjes over de bakplaat. Strooi wat peper en zout over de aardappelschijfjes en voeg eventueel wat olijfolie toe.

Bak de aardappelschijfjes zo’n 15 minuten, tot ze mooi van kleur zijn. Dep ze droog met keukenpapier en voeg eventueel nog wat zout toe.

Bereidingswijze rode wijnsaus

Zet een pan op het vuur en voegde wijn, bouilloneneen laurierblaadje toe. Laat het zo’n 10 minuten inkoken. Fruit in een pan de sjalot even aan met wat boter. Roer de bloem erdoor en laat het garen tot je een gladde bol kunt vormen. Laat deze roux vervolgens afkoelen.

Verwijder het laurierblaadje uit de wijn en bouillon en voeg het al roerende toe aan de roux. Breng het geheel aan de kook en laat het zo’n 5 minuten doorkoken. Je kunt de sauseventueel zeven om mooi glad te krijgen. Breng het als laatste op smaak met peper en zout.

Entrecote bakken

Zet een koekenpan op het vuur en laat goed warm worden. Dep de entrecotes droog en voeg boter met eventueel wat olijfolie toe in de pan. Zet het vuur hoog en bak vervolgens de entrecotes aan elke zijde ongeveer 2 minuten. Beweeg de entrecotes door de pan onder het bakken. Na zo’n 2 minuten hebben de entrecotes de garing “medium”. Haal de gebakken entrecotes uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.

Breng op smaak met peper en zout.Snijd dan mooie dunne plakjes van de entrecote.

Opmaak entrecote met rode wijnsaus

Begin met een schep wortelcrème op het bord. Maak er met de bolle kant van een lepel een soort veeg van. Leg enkele plakjes entrecote op de wortelcrème. Als je de worteltopjes hebt bewaard kun je deze inde wortelcrème zetten, zodat ze mooi blijven staan. Rol de zoetzure wortellintenop en voeg ze speels toe op het bord.

Leg daarna wat Parijse Aardappelchips op het bord en strooi wat hazelnoot over het bord. Schep dan de rode wijnsaus over de entrecote en voeg wat groene blaadjes van bijvoorbeeld bleekselderij toe ter garnering.

En klaar is je entrecote met rode wijnsaus, eet smakelijk!

Entrecote met rode wijnsaus gemaakt?

Heb je dit recept met entrecote gemaakt? Laat het me dan weten in de comments of opFacebook,InstagramofTwitter. Je kunt ook #thomasculinair gebruiken of tag me even. Dat vind ik leuk om te lezen!

Meer vlees recepten?

Op zoek naar meer recepten met vlees? Bekijk het overzicht:vlees recepten.

Entrecote met rode wijnsaus, wortelcreme en aardappelchips - Thomas Culinair (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 5914

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.