Gezonde havermoutpannenkoekjes (basisrecept) - Beaufood (2024)

door Bo | sep 26, 2022 | KIDS, Lunch, Ontbijt, Recepten | 0 Reacties

Gezonde havermoutpannenkoekjes (basisrecept) - Beaufood (1)

Ik deel hier, op Beaufood, al jaren de lekkerste en meest uitbundige creaties met jullie. Toch is er één favoriet recept dat ik nog nooit eerder heb gepubliceerd: havermoutpannenkoeken! En dat terwijl ik ze met gemak 2 of 3 keer per week op tafel zet! Maar vandaag is het zover: ik leg je precies uit hoe je deze heerlijke en gezonde havermoutpannenkoekjes maakt. Ze zijn naast voedzaam en lekker vullend (hallo havermout!) ook nog eens heel makkelijk en snel te maken. Nog handiger: ik maak vaak zelfs meteen een dubbele portie zodat ik de volgende dag weer een lekker ontbijtje of een goede lunch heb. (Of Louen, want die vindt ze ook fantastisch!) En dat wordt zelfs na jaren nooit saai want ze zijn eindeloos te beleggen met verschillende toppings. Zoet en hartig – het matcht allemaal. Hieronder tip ik je mijn favoriete combinaties en geef ik je het basisrecept voor de pannenkoekjes. Dit is er eentje om uit te printen en in te lijsten ;)

Gezonde havermoutpannenkoekjes (basisrecept) - Beaufood (2)

Gezonde havermoutpannenkoekjes (basisrecept) - Beaufood (3)

Gezonde havermoutpannenkoekjes: de lekkerste combinaties

Zoals ik al zei: deze gezonde havermoutpannenkoekjes zijn te combineren met zo’n beetje alles, net als de klassieke pannenkoek zoals je ‘m kent. De smaak van de basis is net zo neutraal, maar de voedingswaarde van deze havermoutvariant is absoluut een stuk hoger. Ze bevatten veel vezels en je zit er sneller vol van: met drie pannenkoekjes ben ik al helemaal voldaan. Vandaar dat ik toch altijd teruggrijp naar dit recept. En dít zijn mijn go to toppings…

  • Zoet met fruit, honing of ahornsiroop en een beetje granola. In dit geval ging ik dus voor vijgen en honing. De granola is een lekkere crispy tegenhanger van die zachte pannenkoeken.
  • Hartig met plakjes geitenkaas en een beetje ahornsiroop. Súperlekkere combinatie!
  • Met gebakken appel, kaneel en ahornsiroop. Een soort appeltaart, maar dan anders ;)
  • Met een beetje pindakaas of amandelpasta, plakjes banaan en wat gehakte pure chocolade. Louen vindt deze combinatie heerlijk!

Meer recepten met havermout

Toch niet zo’n zin in pannenkoeken maar wél in iets voedzaams? Misschien zit hier wat tussen…

  • Havermout poffertjes
  • Gebakken havermout met banaan en pindakaas
  • Mediterraan flatbread van havermout

Gezonde havermoutpannenkoekjes (basisrecept) - Beaufood (4)

Gezonde havermoutpannenkoekjes (basisrecept) - Beaufood (5)

Gezonde havermoutpannenkoekjes

Geen grap: ik eet deze havermoutpannenkoekjes soms wel 3 keer per week. Ze zijn gezond, supersimpel en héérlijk. Zeker met deze toppings!

5 van 1 stem

Recept afdrukken Pin recept Save als favoriet

Voorbereidingstijd 5 minuten min

Bereidingstijd 10 minuten min

Totale tijd 15 minuten min

Gang Lunch, Ontbijt

Porties 9 stuks

Ingrediënten

  • 120 gr havermout
  • 50 gr bloem
  • 1/2 tl Ceylon kaneel
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 250 ml havermelk
  • 2 eitjes

Instructies

  • Mix de havermout tot meel in je keukenmachine of blender. Deze stap kun je eventueel overslaan, maar je pannenkoeken worden nét iets meer fluffy wanneer je de havermout eerst vermaalt!

  • Meng in een grote kom de havermeel, bloem, een snufje zout, kaneel en bakpoeder. Voeg daarna de eieren en melk toe aan de kom en meng met een garde tot een glad beslag.

  • Verhit een klontje kokosvet in een koekenpan. Schep drie (of vier, als dat past) kleine hoopjes beslag in de pan. Zet het vuur laag (!) en bak de havermoutpannenkoekjes aan beide kanten gaar. De eerste kant 3-4 minuten en de andere kant 2 minuten. Het is belangrijk dat het vuur niet te hoog staat zodat de pannenkoekjes langzaam kunnen garen.

  • Serveer ongeveer 3 pannenkoeken per persoon. Garneer voor het serveren met een lekkere topping. Hierboven vind je mijn favoriete gezonde toppings!

Trefwoord Gezonde pannenkoeken, Havermout

Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

Gezonde havermoutpannenkoekjes (basisrecept) - Beaufood (6)

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Gezonde havermoutpannenkoekjes (basisrecept) - Beaufood (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6438

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.