Hjemmelavede snebolde med sprød 'dragée' (2024)

af Nina, opdateret

Hjemmelavede snebolde med sprød 'dragée' (1)

12.42K Shares

Kommentarer (28) Udskriv Hop til opskrift

Bemærkede du, at vi vandt ÅRETS BLOG 2016? 😉 det gjorde vi! Af hjertet tak til Jer, der stemte 🙂 Du kan se videoe fra da Mad Med Medfølelse live streamede fra begivenheden. Der er også et lille interview med mig og Årets Veganer Mia Sommer til sidst i optagelsen. Årets blogoffentliggøres ca 11:30 minutter inde i klippet her.

Nåh, men tilbage til det dér med at lave opskrifter. Med to børn, amningog et gigantisk søvnunderskud, bliver der desværre ikke arbejdet superhurtigt herhjemme 😉 Men omkring jul da jeg gik og savnede snebolde fik jeg idéen til hvordan den sprøde sukker coating – en slags dragé – måske kunne laves. Jeg har før lavet et indlæg om royal icingsomer en glasur,der hærder helt hårdt op. Den kan – takket være opdagelsen afaquafaba (kikærtevand) – nulaves helt vegansk. Jeg gik derfor i gang med at finde ud af, hvordan det var praktisk muligt at overføre en form for royal icingtil et tyndt, sprødtlag på de kuglerunde snebolde.

Wow Nina, har du så virkelig formået at lave den der tynde knasende sprøde overflade?

Nej, desværre ikke helt. Den dragée som er på snebolde man køber, er lavet på en meget avanceret måde og kræver specielt udstyr (noget med en kobberkeddel hvis jeg ikke tager fejl). Det er derfor alle de opskrifter du finder på hjemmelavede snebolde enten er med hvid chokolade, ren flormelis, kokosflager eller fantasifulde kombinationer heraf som jo slet ikke hører til på ‘rigtige’ snebolde. Næh, MINE sneboldehar en helt hård overfladesom faktisk er sprød (omend ikke på denHELT rigtige måde – beklager 😉 )

Hjemmelavede snebolde med sprød 'dragée' (2)Først skal marcipanen tørre: Tørringen tjener to formål: For det første husker jeg marcipan i snebolde, som meget tør, så det vil jeg gerne have med. Desuden får det tandstikken til at sidde bedre fast og det gør det nemmere at dyppe den i chokolade og coating, og det gør også at der ikke flyder marcipansnask ud i chokoladen når du dypper den. Jeg ved ikke, om man ville kunne bage dem for at gøre dem endnu lækrere og ‘tørre’, men det kunne være spændende at prøve ved lav varme (så de forhåbentlig ikke flyder ud). Måske skal der tilføjes noget til marcipanen for at få den mere tør?

TIP

Hvis du fryser tingene inden de skal coates med chokolade, får det et tykkere lag chokolade og den størkner hurtigt.

Hjemmelavede snebolde med sprød 'dragée' (3)
“Waaa… er det enrulle toiletpapir i baggrunden?” JA!Den kan bruges til stativ som du stikker tandstikkerne med sneboldene ned ialle stadier: Først marcipankuglerne, mens chokoladen størknerog når coatingen skal hærde et døgns tid (se billede her). Toiletrulle passer direkte ind i din fryser når kuglerne lige skal køles (…) inden chokoladedypning.

NB: Det er vigtigt at chokoladen tempereres ordentligt, dvs. ikke opvarmes for meget. Ellers kan den udskille oiler som gør at aquafabaen glider af i stedet for at sætte sig i et jævnt lag.

Du kan også bruge en kartoffelmospresse, der som her harhar fået den fornemme opgave at være tørrestativ. Man sku’ trodet aldrig havde lavet andet. Tak for hjælpen,kartoffelmospresse. (Se hvordan jeg bruger den til optimal kartoffelmos).
Hjemmelavede snebolde med sprød 'dragée' (4)
Jeg afprøvede en masse forskellige måder at coate for at få detrigtig sprødt.Jeg dyppede dem i tynd glasur (for tyndt, glider af), tyk glasur (glider langsomt af medmindre du står og fægter i slowmotion med hver snebold indtil glasuren størkner efter nogle timer), tynd glasur dyppet i flormelis (for tykt), tyk glasur dyppet i flormelis (endnu mere for tykt), tynd glasur dyppet i almindelig sukker (blev gråt – ikke hvidt). Jeg blev aldrig 100% tilfreds med konsistensen, men fandt frem til noget som jeg synes fungerede ret godt og som ikke mindst ser pisse godt ud: Ren aquafaba dyppet direkte i flormelis.

Hjemmelavede snebolde med sprød 'dragée' (5)

Her er et lille klip, med den metode jeg endte med at vælge. Her kan du se hvordan jeg coatersneboldene ved først at dyppe dem i aquafaba og bagefter i flormelis.

Hvad er det der aquafaba?

Aquafaba er det samme som kikærtevand, altså kogevandet fra kikærter. Du kan lave det selv eller bruge det fra en dåse kikærter (eller andre bønner), det gjorde jeg til denne her opskrift. Læs mere om det forunderlige aquafaba i mit indlæg “aquafaba FAQ“.

Hjemmelavede snebolde med sprød 'dragée' (6)

Udskriv Bedøm

4.9 - fra 8 stemmer

Snebolde - med sprød, hvid sukkercoating

Nu kan du lave lækre sprøde hjemmelavede snebolde med sprød coating! Beregn ca 10 g marcipan og 10 g chokolade til hver kugle. Det er ikke al chokoladen, der bliver brugt, men det kræver at der er lidt ekstra hvis kuglerne skal dyppes pænt, derfor er der beregnet ekstra i opskriften.

aquafaba, æggefri, chokolade, konfekt, mælkefri, snebolde, vegansk mad, der ligner ...

af Nina fra Plantepusherne

8 snebolde

INGREDIENSER

  • 80 gr marcipan
  • 100 gr mørk chokolade (jeg brugte 72% )
  • 1 tsk kokosolie
  • 1 mikromy salt
  • 1 dl aquafaba (eller bare nok til at kunne dyppe/dække sneboldene.)
  • 2 dl flormelis ( gerne mere, det gør dem nemmere at coate)
Desuden skal du bruge:
  • 8 stk tandstikkere
  • En lille beholder - gerne med rund bund - eller et glas hvor du kan hælde den smeltede chokolade i. Det gør det nemmest at få et pænt resultat. Jeg brugte et Martini glas - det viste sig at være ultra optimalt!
  • En form for tørrestativ - se længere oppe i indlægget. En lille papkasse kan også bruges enten ved at stikke huller i eller bruge lamellerne såfremt de er små nok.

SÅDAN GØR DU

  • Tril marcipanbrød til en pølse så du kan skære 8 lige store klumper af den. Tril hver klump til en rund kugle nænsomt og forsigtigt (mellem hådflade og glat bordplade virkede bedst for mig). Kom en tandstik i og stil dem til tørre Jeg lod mine et døgns tid, mere eller mindre kan også gøre det.

  • Når du synes de er tørre nok stilles de i fryseren eller i køleskabet 15-30 minutter.

  • Hak imens chokolade og kom den i en lille varmebestandig skål, sammen med utroligt lidt salt. Lad det smelte lige så langsomt mens du står og kontemplerer lidt over tilværelsen. (Den må endelig ikke blive for varm men skal blot lige smeltes ellers kan der udskilles olier og aquafabaen glider af). Bland så kokosolie i rør det godt sammen.

  • Mens du holder på tandstikken dyppes marcipankuglerne: i chokoladen. Lad det overskydende chokolade dryppe af: Drej imens kuglen lidt rundt i alle retninger for at chokoladen lige størkner mere ensformigt. Kom sneboldene tilbage på køl indtil første lag choko er størknet afhængigt af hvor lang tid der går er det muligt at du bliver nødt til at hælde resten af chokoladen tilbage i smelteskålen over det varme vand for at holde den flydende.

  • Gentag chokoladedypningen så alle kugler har fået to gange. Lad chokoladen størkne helt.

  • Si din flormelis så den er luftig og klumpfri og hæld et par deciliter i en skål. Kom aquafaba i en anden lille skål. Dyp en kugle ad gangen (se filmklippet ovenfor) og ryst den lidt for overskydende aquafaba inden du hurtigt 'dupper' den i flormelis med små hurtige bevægelser idet du hele tiden drejer den så aquafabaen bliver 'mættet' af flormelis. Men ikke mere flormelis end nødvendigt, så bliver laget for tykt. Når alle kugler er dyppet går du dem igenem igen og dypper igen de steder hvor aquafabaen er trængt igennem og ser våd/grå ud. Kram dem lidt med hådfladerne og/eller fingere for at gøre coatingen mere fast og få den til at sidde tættere på chokoladen.

Så skal de tørre!
  • Så snart de er tørre nok til at håndteres uden at du laver mærker i dem, drejer du forsigtigt tandstikkerne mellem to fingre til de løsner og kan trækkes ud. Hullet lappes enten bare med flormelis eller en lille portion glasur lavet med aquafaba.

  • Det kan godt tage op til et døgn før glasuren er helt gennemhærdet. Det er helt normalt med kongeglasur (royal icing). Måske endu længere hvis laget blev meget tykt. Den skal blive så hård at det er svært eller umuligt at trykke en negl ind i coatingen.

TIPS & NOTER

- Kokosolien kan udskiftes med nogle dråber (helst smagsneutral) vegetabilsk olie.

Skal vi dele din kreation på Instagram?Brug @plantepusherne eller tag os #plantepusherne hvis du har lavet opskriften 🤗

Hvis du starter med 10 gram marcipan, dypperdem to gange mens de er kolde og så laver coatingen som beskrevet ovenfor, ja så ender du meden størrelse, dersvarer rigtig godt til dekonventionelle sneboldes. Ja jeg ramte faktisk den størrelse i første forsøg – hvor awesome er jeg lige B-)

Hjemmelavede snebolde med sprød 'dragée' (7)

Hjemmelavede snebolde med sprød 'dragée' (8)

Hjemmelavede snebolde med sprød 'dragée' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 5759

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.